úterý 5. listopadu 2013

Holštýnský korung

Ve dnech 30.10.- 2.11.2013 se konal velký holštýnský svátek. Celkem 64 mladých hřebců se představilo v Holstenhalle v Neumünsteru, z toho třetina hřebců (celkem 24) slyšela pozitivní výsledek „gekört“. Ve čtvrtek se všichni čekatelé představili na tvrdém podkladu a kör-komise posoudila jejich exteriér a pohyb po trojúhelníku. V pátek se létalo vzduchem (v některých případech až neuvěřitelně), neboť na programu dne byl skok ve volnosti. Jeden z hodnotících komisařů pak každému hřebci řekl jeho výsledek, tedy „gekört – nicht gekört“, „licend – not licend“. Vítězem letošního körungu se stal ryzák s velmi pěkným silným pohybem Casaltino (Casall – Carthago – Cantus), který také odešel jako nejlépe dražený skokový kůň. Jeho noví majitelé z Polska, za něj neváhali zaplatit 200.000 Euro. Celkem se po mezinárodně úspěšném hřebci Casall letos představilo osm synů, a čtyři byli körováni, a dva z nich ještě navíc získali prémii. Navíc není bez zajímavosti, že tento plemeník byl zastoupen i na straně matek.
Casaltino

Jako první rezervní vítěz byl jmenován hřebec Corusant (Connor-Christo), který se za 77.000 Euro začne učit anglicky (respektive americky J ). Druhým rezervním vítězem se stal elegantní ryzák Quick Time (Quick Fire – Casall), který byl přiklepnut za 120.000 Euro. Prémiováni byli ještě hřebci Amber (Ampére – Linaro), Lint (Limbus – Carthago) a Cassoulet (Casall – Corrado I.), který na rozdíl po mnohých ostatních také uměl chodit krokem a jehož matka je polosestrou k mezinárodně uznávanému plemeníkovi Quintender.  Tohoto mladíka zakoupil za 100.000 Euro zemský hřebčinec Moritzburg. Z körovaných hřebců stojí za zmínku Crachas (Cachas-Landadel), který byl zakoupen hoštýnským svazem, a jehož babička Traumfee je pravou sestrou plemeníka, který svého času působil i u nás Lantaana. Ještě se musím zmínit o hřebci Darcodello (Darco – Clearway), kterého za 132.000 Euro vydražila českým chovatelům známá slovenská společnost Sport a Media. Jeho matka je také matkou oblíbených plemeníků Cascadello I a II.

Celkově se jednalo o velmi vyrovnaný ročník, plný moderních a elegantních skokových typů. Přičemž se stále více ukazuje, že pokud se hřebec umí dobře prezentovat ve skoku ve volnosti, pak za něj kupci neváhají sáhnout i hlouběji do kapsy.   

Žádné komentáře:

Okomentovat