úterý 26. listopadu 2013

VII. ročník předvýběru PK ČT

Ve dnech 15.-16.11.2013 se konal v Herouticích již VII. český körung pro PK ČT.  Jako již tradičně byl celý výběr rozdělen do dvou dnů a dvou kategorií. V kategorii mladých hřebců se první den postavilo na desku 15 hřebců z ohlášených 17 (nedorazil Delgado a Galveston G). Hned první prověrkou charakteru neprošel hřebec Canlando (Canterbury – Calando I.), který při předvádění napadl svého předvaděče a ten pak musel být transportován do nemocnice. Když se pokusil napadnout i svého náhradního vodiče, byl komisí zcela po právu vyloučen.

Takže celkem zbylo 14 mladých nadějí.. První den se tedy mladíčci ukázali na desce, a byl posuzován jejich exteriér. Na rozdíl od minulých ročníků, zde nebyl hřebec s výraznou exteriérovou vadou. Už v pátek tedy bylo jasné, že bude rozhodovat celkový dojem ze zvířete. Tedy především kvalita pohybu, styl skoku a homogenita původu. Druhý den se tedy skákalo ve volnosti. Velký obdiv je třeba adresovat na stranu Zemského hřebčince Písek, který udělal čest svému jménu a opravdu českým chovatelům přivezl pěkný průřez ročníkem. Odměnou mu musela být i 100% úspěšnost J
Zajímavostí byla i účast potomků po historicky prvním körovaném hřebci v Čechách Askano –T (Alcatraz-Candillo), a to hřebce Alano (Askano-T – Lortino) a Artur (Askano-T – Rosario). Bohužel ani jeden z těchto mladíků neuspěl, když nezaujaly v pohybu ani skoku, navíc Artur měl i několik exteriérových nedostatků. Třetím předvedeným hřebcem byl Casall´s Ahorn (Casall - Ahorn Z), který byl dle mého názoru nejlepším skokanem celého lotu. Bohužel měl však exteriérové nedostatky, jako hrubou hlavu, krátký krk a nevynikal prostorem v pohybu. Hřebec s katalogovým číslem 5, Cargent (Caesar- Argentinus) nebyl vybrán. První vybraným hřebcem sobotního odpoledne byl až šimlatý hřebec Conway (P.Lionel – Cascavello), který v pátek zaujal dobrým exteriérem a dobrými chody, i když skokem zrovna neoslnil. Hřebec Dargon (Ballast – Topas-8) nebyl vybrán. A i když byl tento hřebec vyhodnocen jako nejlépe připravený hřebec, doplatil na svá volnější bedra, horší základní pohyb a nehomogenní pedigree, když v sobě kombinoval holštýnskou, ruskou, hannoverskou a trakénskou krev. Dalším hřebcem, který si toho odpoledne odnesl pozitivní výrok „hřebec byl vybrán“, byl opět zástupce Píseckého hřebčince, hřebec Flyinge Gucci (Flyinge Garibaldi – P.Horymír). Tento hřebec byl velmi dobrého exteriéru, kvalitního pohybu, avšak nevýrazného skoku. Přesto byl právem vybrán, ale také právem skončil na posledním sedmém místě.
U  dalšího hřebce Go On T.S. (Corlensky G – Air Jordan Z) plynu trochu v rozpacích. Hřebec byl vybrán, ale měla jsem pocit, že se spíše jednalo o přerostlé hříbě, než o mladého potencionálního plemeníka. Na rozdíl od ostatních, zde naopak exteriérové chyby (hřebec byl v dlouhém typu, méně krku a volnější bedra) přebilo skokové nadání a dobrý základní pohyb. A to píši i přesto, že jsem nekritickým fanouškem zesnulého hřebce Air Jordan Z J Dalším píseckým esem byl hřebec Chronos ( Guidam Sohn – Landino), který byl bezpochyby nejvydařenějším hřebcem výběru, co se týče exteriéru a nebýt toho, že jej předčili dva holštýnští hřebci výrazným skokovým talentem, stal by se dozajista vítězem. Skončil tedy na třetím místě, a domnívám se, že je to vlastně on, kdo se stal nekorunovaným králem českého teplokrevníka ročníku 2011. Na čtvrtém místě se umístil hřebec se šťastnou 13, Champagnero (Chin Champ – Quintero), který byť měl některé nedostatky exteriéru, vynikl výrazným pohybem vpřed a velmi dobrým skokem. A to jsme tenkrát ještě ani netušili, že právě tento hřebec zvítězí na výběru v Nesměni u PK CS. Hřebec Marcus ( Flyinge Garibaldi – Carol) nevynikal ani dobrým exteriérem, ani dobrými základními chody a nepřesvědčil ani ve skoku, kde byl spíše průměrný. Celkové rozhodnutí proto znělo „hřebec nebyl předvybrán“. Když po této průměrnosti přišel na řadu holštýnský hřebec Quentino (Quick Fire-Cassini I.) musel zazářit, i kdyby nechtěl. Hřebec o jehož exteriéru můžeme trochu diskutovat (mě osobně vadí nejvíce jeho míry, když se domnívám, že dvouletý hřebec s výškou KVH nad 170 cm je anomálie), určitě komisi nadchnul dobrým pohybem a přirozeným talentem ve skoku.  Při skoku na druhé výšce se dostal trochu „pod“ a ukázal svoji výbušnost a otevřený zadek. Také další hřebec holštýnského pálení a stejného majitele Quintago (Quintero – Contender) byl vybrán a skončil na druhém místě. I Tento hřebec měl skákání v krvi. Posledním hřebcem byl český teplokrevník s pěkným jménem Rozruch (Radegast –Donnerschlag), avšak tento hřebec komisi nepřesvědčil, a tak nebyl předvybrán.

Pořadí mladých hřebců bylo tedy následující:
Quentino - holšt. (Quick Fire-Cassini I.-Feenspross xx)
Quintago - holšt. (Quintero – Contender – Lancer II.)       
Chronos - čt. (Guidam Sohn – Landino – Centgraf)
Champagnero – holšt. (Chin Champ – Quintero – Lucky Lionell)
Go On T.S. - KWPN (Corlensky G – Air Jordan Z – Lupicor)
Conway – čt. (Przedswit Lionel – Cascavello – Catango Z)
Flyinge Gucci – čz. (Flyinge Garibaldi – Przedswit Horymír- Filippy xx)

Jak se již stalo tradicí, vítěz körungu Quentino obdržel prémii, to znamená, že v následující sezoně 2014 již může připouštět, a nemusí čekat na úspěšné zvládnutí 70 denního testu.

Quentino



Quentino

Kategorie starších hřebců se představila výkonnostní elita v sobotu a to jenom na „desce“. Hřebci se hlásili do PK ČT na základě své výkonnosti, ale že byli dobří ve sportu ještě neznamenalo automaticky, že budou zařazeni i do plemenitby. Museli totiž ještě splnit i exteriérová kriteria. Jako plemeníci chtělo působit 10 hřebců s výkonností v drezuře, skocích i ve všestrannosti. Nechyběl ani jeden zástupce plnokrevníka. Z těchto hřebců nakonec komise vybrala přesnou polovinu. Novou krví v chovu tedy bude drezurní hřebec Dumont (De Niro – Landadel), hřebec všestrannosti Lasing (Lantaan – Palisco), skokový dorost Quentino Donth – M (Guidam Sohn-Carol), skokový mazák Rico HF (Radegast-Gottward) – mimo jiné jediný zástupce hannoverského chovu, byť s českým pálením. Bohužel nijak neoslnil plnokrevník Rosensturm xx (Königsstuhl xx – Kaldoun xx), který má již v plnokrevném chovu velmi dobré ověřené potomstvo. A posledním koněm, který dostal zelenou, je Trevis JOSPO. Český teplokrevník po Topas 8-Fleming s.v. Tento drezurní černý hnědák uspěl u komise svým velmi souladným exteriérem a velmi dobrým pohybem.    

Žádné komentáře:

Okomentovat