čtvrtek 7. listopadu 2013

POZOR Atypická myopatie nebo-li otrava z pastvy!!!!!

Atypická myopatie z pastvy se v krátkém čase stala velkým strašákem podzimu. Poslední dobou se množí případy, kdy dojde k této myopatii, nemoci, která až z 85% končí pro koně smrtí. Společnost Pro Pferd se tímto tématem zabývá a varuje.

Pod tímto odkazem najdete informace k této nemoci. Je to v němčině (pro vážné zájemce mohu přeložit).

Atypická myopatie z pastvy ničí ve velmi krátkém čase svaly napadeného koně, včetně srdečního svalu. Jedná se o nemoc, která se prakticky vyskytuje pouze na podzim, a to pouze u koní, kteří tráví většinu času na pastvě. Přesný vznik této nemoci ani její spouštěči nejsou zatím stoprocentně určeni, ale spekuluje se o tom, že to mají na svědomí houbovité plísně, které se po prvních mrazech vyskytnou na listech a stéblech trávy, a jako možná  příčina se také uvádí semena javorů, která jsou toxická. Atypická myopatie napadá hlavně mladé koně a koně se sníženou imunitou. Nejedná se o nakažlivou nemoc, ale často u ní umírají celá stáda.

Osvěta je důležitá, je třeba rychle rozpoznat příznaky a ihned volat veterináře, nebo koně rovnou rychle odvézt na veterinární kliniku. A že se nejedná pouze o německý problém potvrzují i případy koní, kteří na tuto otravu zemřeli i u nás. Poměrně nedávno se dokonce jednalo o několik koní z okolí Brna.

Zde je odkaz na případ na Jesenicku.
Brno.idnes

Žádné komentáře:

Okomentovat