sobota 7. září 2013

Velké finálové Zduchovice 6.-8.9.2013

Samozřejmě nezapomínám na to, že se tento víkend koná velká domácí chovatelská akce, kterou je finále Kriterií mladých koní, celostátní přehlídka 3letých klisen a celostátní přehlídka hříbat ve Zduchovicích.

Počasí nám dnes přálo vskutku nad míru, a byl velmi teplý letní den J

Dnes končila soutěž 4letých skokových koní. V kategorii klisen zvítězila Holčina (Aristo Z x Papillion), český teplokrevník z chovu Ing. Vondrouše. Druhá skončila hannoverská  Bella (Graf Top x Cento) v sedle s Kamilem Papouškem. Třetí skončila další kobylka českého chovu Garista (Aristo Z x Quoniam-145). V kategorii 4letých hřebců a valachů vyhrál holštýnský hřebec Casino – T (Cassini I. x Alexis Z) z majetku Tarpan Odolena Voda a v sedle s Jiřím Hruškou. Druhý se umístnil holandský teplokrevník Eagle Rock (Berlin x Vancouver). Třetí pak skončil Numero Uno –T (Numero Uno x Acorado I. ) opět s Jiřím Hruškou v sedle.

Hned ráno se jelo první kolo 6letých a byl to parkur velmi technicky náročný, a plno favoritů doslova „vybouchlo“. V kategorii klisen se na první místo postavila Celeste, druhé místo drží prozatím Mary Lou a třetí je La Charlotte. Bylo vidět hodně jezdeckých přehmatů a zbytečných chyb.

Že se nejednalo o lehký parkur svědčí i to, že např. nedokončil loňský vítěz 5letých Eben, když po čtvrté chybě Jiří Skřivan vzdal (a naštvaně odjel domů J ). Jirkovi se totiž dnes vůbec nedařilo, když nedokončil parkur ani s 6letou Jolie Du Defey.  O nic lépe se nevedlo ani plemennému hřebci Galandro ZH, který udělal na parkuru tři chyby, které se samozřejmě odrazily na jeho výsledném hodnocení. Stejně se vedlo i plemeníkovi Lorando B. Nicméně z píseckého plemeníka Crawfordastral ZH dokonce jeho jezdec Tomáš Navrátil vystoupil, a nebyl to jediný pád, který jsme ještě dnes viděli. Opravdu velmi technický parkur. Nakonec si  s ním nejlépe poradil Ondřej Zvára s Quimero-M (Guidam Sohn x Porter), který je nominován na mistrovství mladých koní do Lanakenu a ukázal tak svoje kvality. Ale ještě není všemu konec, protože se pokračuje i zítra, a ve finále může být všechno jinak.

Z chovatelských počinů, byla zajímavá i přehlídka hříbátek, kde do zítřejšího finále postupují 3 kobylky a 3 hřebečci. Komise v čele s MUDr. Vítů se postavila k rozhodování opravdu zodpovědně a každé hříbátko podrobili mnoha minutovému zkoumavému pohledu. Do zítřejšího finále postupují dvě kobylky po holštýnském hřebci Christon, a to Caramela (Christon x Oscar) z majetku ZH Tlumačov a Christa (Christo x Aristo Z) z chovu MVDr. Lysáka. Další klisničkou, která postupuje do zítřejšího finále je kobylka s drezurním původem Sophia (Sandro Classic x Wishing Luck) od MUDr. Kopečného. Hřebečkům vévodili dva potomci po píseckém hřebci Galandro ZH (který si dnes zrovna dobře nevedl), a to malý Gel Beri (Galandro ZH x Great Pleasure) a Gucci (Galandro ZH x Action Hero) od stejné chovatelky Petry Vrané ze Stráže nad Ohří. Oba hřebečci vynikali nadprůměrným pohybem. Třetím byl šikovný lumpík Prime – T (Volonter-T x Robik) od Zuzany Pavlíkové.

Dnes se také konalo základní kolo celostátní přehlídky 3letých klisen, a komise vybírala 9 klisen do zítřejšího ranního semifinále, ze kterého vzejdou odpolední finalistky. Samozřejmě do semifinále postoupili mimo jiné i všechny klisny známých chovatelů. Postoupila mimo jiné i vítězka oblastního kola v Tlumačově, isabela Apella (Federweisser x Quoniam – 145). Dále pak klisna Aristka (Aristo Z x Amarillo) pana Hrnčíře, Bloody Mary (Colato R x Ballast) pana MVDr. Lysáka, Cortina Obrocká (Color of Love x Con Air) manželů Sixtových, Horákyně (Radegast x Papillion) od pana Ing. Vondrouše,  Ka Maluhia (Drosselklang II. x Dietward-4), Pamela (Colato R x Lopez), Rachel (Radegast x Walzerkonig) a Vinice (Corlensky G x Regilio) od Karla Růžičky (opravdu typická klisna českého chovu J). Je třeba k tomu něco dodávat? Nikoliv. Snad jen to, že minimálně dvě klisny být vybrány neměly. Ale starého psa novým kouskům nenaučíš, a co nemůžeš změnit, to je možná lepší prostě neřešit!  

Uvidíme, co přinese zítřejší den.  Hned ráno to bude semifinále 3letých klisen. Poté následuje finále 5letých klisen, hřebců a valachů, finále přehlídky hříbátek, finále 3letých klisen a nakonec finále kategorie 6letých. Samozřejmě, že v mezidobí ještě probíhají kriteria mladých koní v drezuře, ale protože jak jsem již několikrát uvedla, není to moje parketa, drezurní soupeření jsem nesledovala a musím počkat na oficiální výsledky.

Jasně, že ze zítřejšího dne přinesu info.

Žádné komentáře:

Okomentovat